A szénhidrátokra nagyon megosztottan gondol a mai társadalom. Vannak, akik szerint kifejezetten káros, vannak, akik szerint rengeteget kell belőle bevinni a szervezetbe, ha egészségesen szeretnénk élni – az viszont tagadhatatlan, hogy a megfelelő állásfoglalás mellett még azt sem tudják rengetegen, hogy mi az a szénhidrát.
Mi az a szénhidrát?
A szénhidrátok a szervezet számára könnyen hozzáférhető energiaforrások. Szénből, oxigénből és hidrogénből állnak. Összetettségük alapján csoportosíthatók: vannak egyszerű szénhidrátok, kettős szénhidrátok és összetett szénhidrátok.
Mik a legjobb szénhidrát források?
Ha szénhidrátot szeretnénk a szervezetünkbe bejuttatni, akkor soha ne együnk húst: alapszabály, hogy mindig gyümölcsfélékben és növényi eredetű táplálékokban gondolkodjunk. Legfőbb forrásai a gabonafélék, hüvelyesek, magvak, zöldségek és gyümölcsök.
Miért elengedhetetlen a szénhidrát az emberi szervezetben?
A szénhidrátok nélkül gyakorlatilag nem tudnánk tevékenyen működni – ugyanis ez fedezi az energiaszükséglet 50%-át. Az agynak és az izmoknak van kiemelkedő mennyiségű szénhidrátra.
Fontos megjegyezni, hogy a szénhidrátok sem egyformák. Vannak olyanok, amelyek kicsi és elnyújtott vércukorszint emelkedést eredményeznek, míg vannak olyanok, amelyek nem. Azt kell elsősorban figyelni, hogy mennyire gyorsan szívódik fel, és kerül a véráramba.
Hogyan kell a szervezetbe jól bevinni?
Mindig az edzési programhoz kell igazítani. Alacsony szénhidrátbevitelt csak akkor érdemes csinálni, ha nem kifejezetten magas intenzitású az a mozgás, amelyet végzünk. Például egy rövidtávfutónak máshogy kell étkeznie, mint egy hosszútávfutónak. Egy sportúszónak, akinek 100m-en kell eredményt elérnie, mindig gondoskodnia kell a megfelelő szénhidrátbevitelről.