Mit árul el a bőröd illata?

Az evolúció során a szagérzék már azelőtt kialakult, mielőtt a tudat megjelent volna. Az illatok így rengeteg olyan jelzést, információt hordoznak, amikről nem is tudunk.

Genetikai különbözőség

Viszonylag régóta tudjuk azt is, hogy a genetikai különbözőség jelzései mind az emberi izzadságban, mind a nyálban megtalálhatók. A csókolózás egyik evolúciós magyarázata ezzel kapcsolatban egyenesen azt állítja, hogy az egész eredetileg azért alakult ki, mert így nyílik lehetőség egymás nyálának (vagyis a szükséges genetikai különbözőségnek) tesztelésére.

Párválasztás

A párválasztás evolúciós megközelítése szerint a legalkalmasabb szexuális partner legfőbb jellemzői az egészség, a rátermettség és a genetikai különbözőség, de azt is jó tudni, hogy a másik milyen nemű. Az egészséges partner alkalmasabb az utódnemzésre, és azok felnevelésére. Az sem árt, ha genetikai állományában előnyös tulajdonságokat hordoz, melyeket közös gyerekeink megörökölhetnek.

Rengeteg információ

Fontos továbbá, hogy ne legyen a rokonunk, hiszen a genetikai sokszínűség rendkívül fontos a leszármazottak erős immunitása szempontjából, és a belterjességgel összefüggésbe hozott betegségeket is segít elkerülni. Az önmagukban nem igen azonosítható szagmolekulák pedig mind a négy szempont kapcsán rengeteg információval szolgálnak.

Rátermettség

Egy vizsgálatban részt vevőkkel használt pólókat szagoltattak, melyeket aszerint kellett értékelni, hogy mennyire tetszik nekik. Miután az összeset végig szagolták és –értékelték, fényképekről kellett eldönteni, mennyire találják vonzónak a rajtuk szereplő illetőt. A képek persze ugyanazokat az embereket ábrázolták, akiknek a pólóit szagolták, csak a sorrendet keverték össze. Az eredmények szerint mind a férfiak, mind a nők azokat tartották a szaguk alapján is a legvonzóbbaknak, akiket a fényképeket látva.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.